Välkommen!


Välkommen in! Epilering med diatermi, en lyxig ansiktsbehandling eller vackra smycken? Vi fixar det.

Monday, 29 October 2012

Läkemedelsverket varnar för Neulash och Revitalash

Vi har på Belle Femme valt att inte sälja mirakelmedlen för ögonfranstillväxt som så många kunder efterfrågar. Kicki som är farmaceut i grunden, var nämligen säker på att det enda som kan få fransarna att bli längre, mörkare och tätare är starrmedicin, och då ringde jag läkemedelsverket för att få besked. Monica Tammela på Läkemedelsverket höll just då på att utreda dessa produkter och hon avrådde oss att köpa in produkterna. Detta skedde för cirka ett år sedan, när Neulash undrade om vi ville sälja deras fransmedel.

Idag går Läkemedelsverket ut och varnar för ögonfransförlängarprodukter som Neulash och Revitalash.
Myndigheten avråder från användning av dessa medel eftersom de kan orsaka svåra biverkningar. I vissa fall har användare efter avslutad behandling tappat sina ögonfransar, medan andra under behandlingens gång fått oönskad hårväxt på områden i ögats närhet där det inte ska växa hår. Här kan du läsa Läkemedelsverkets pressmeddelande:

Varning för produkter för tillväxt av ögonfransar och ögonbryn
den 29 oktober 2012


Läkemedelsverket har granskat flera produkter som ska stimulera ögonfranstillväxt och som säljs som kosmetiska produkter på den svenska marknaden. Flera av produkterna innehåller prostaglandinanaloger och de har därför klassificerats som läkemedel enligt läkemedelslagen. Prostaglandinanaloger är en grupp hormonliknande ämnen som används i flera ögonläkemedel och kan orsaka biverkningar som klåda, ögonirritation och rodnad samt förändringar av ögonfärgen.

Produkter som påverkar eller säger sig påverka tillväxten av ögonfransar och ögonbryn finns att köpa på den svenska marknaden (de kallas ibland ”ögonfransnäring” eller ”ögonfransserum”). En del av produkterna innehåller så kallade prostaglandinanaloger, ämnen som verkar som de hormonliknande prostaglandiner som produceras i kroppens vävnader. Prostaglandinanaloger används i flera ögonläkemedel för att sänka ögontrycket vid grön starr. Vanliga biverkningar som har rapporterats för dessa ögonläkemedel är klåda, ögonirritation, rodnad av ögonvitan, ögonsmärta, förändring av ögon- och ögonlocksfärg (i det första fallet ökad pigmentering i regnbågshinnan).

Läkemedelsverket bedömer att det finns en risk att produkter för tillväxt av ögonfransar och ögonbryn, som inte är godkända som läkemedel, kan orsaka biverkningar om de innehåller prostaglandinanaloger, och avråder därför konsumenter från att använda produkterna. Exempel på prostaglandinanaloger som kan förekomma i produkterna är isopropyl cloprostenate och dechloro dihydroxydifluoroethylcloprostenolamide.
Förutom prostaglandinanaloger anges t.ex. peptider och växtextrakt som ämnen som stimulerar hårtillväxt. Det är oklart om dessa ämnen kan ge biverkningar.

Vid misstanke om att man fått biverkningar av denna typ av produkter bör man kontakta sjukvården samt skicka in en biverkningsrapport till Läkemedelsverket. Detta kan göras av både patient och sjukvårdspersonal. Läkemedelsverket klassificerar inte produkter som påverkar tillväxt av ögonfransar/-bryn som kosmetika och produkterna kan på grund av innehållsämnen klassificeras som läkemedel. För produkter som inte klassificeras som läkemedel eller kosmetika gäller att de måste uppfylla produktsäkerhetslagen, för vilken Konsumentverket är ansvarig tillsynsmyndighet.

1 comment:

Blommiga Rutan said...

Det var ju väldigt klokt av Kicki!

Skön tisdag
Anncathrine